Rebuig de la comunitat educativa a la sentència del Suprem

Diverses veus procedents de la comunitat educativa s'aixequen aquest matí en contra de la sentència del Tribunal Suprem que condemna amb llargues penes de presó a diversos líders independentistes. Al marge dels posicionaments individuals, recollim aquí les d’entitats representatives de la comunitat.

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 
 

Estudiants universitaris manifestant-se avui pel centre de Barcelona en rebuig a la Sentència del Procés | Victòria Oliveres

Rosa Sensat. L’associació de mestres expressa la seva solidaritat amb els condemnats i considera la resolució judicial “injusta i desmesurada” i “no ajudarà a resoldre el conflicte”. “Perquè els futurs responsables de les nostres institucions siguin persones educades en els valors de la participació i el diàleg, i no ens condueixin mai més al punt en què ens trobem avui”, afegeix.

ACUP. L’Associació Catalana d’Universitats Públiques recorda que ja va criticar l’empresonament dels líders independentistes i ara reitera “la nostra indignació per la situació que es viu a Catalunya, així com la nostra preocupació per les circumstàncies personals que viuen les persones afectades per la sentència”. Des de l’ACUP es fa una crida al diàleg entre tots els actors polítics “per buscar al més ràpidament possible una sortida al conflicte polític que vivim, que pugui ser assumida per una àmplia majoria de la ciutadania catalana. Només mitjançant el reconeixement i el respecte de l’altre i del seu dret a defensar les seves idees, sempre de forma democràtica i pacífica, podrem trobar el camí de sortida a un conflicte que en cap cas hem de permetre que esdevingui crònic i pugui acabar causant fractures socials irreversibles”.

Fundesplai. La Fundació Catalana de l’Esplai es fa seu el comunicat emès per la Taula d’entitats del Tercer Sector en el qual es qualifiquen de “desproporcionades i injustes les penes imposades” i es fa una crida a la mobilització cívica. “Consideren que la sentència del Suprem s’allunya clarament del que reclama la majoria de la societat catalana i que contribueix a la fractura social”, diu aquest comunicat.

USTEC. El sindicat majoritari entre els docents del sector públic reprodueix el comunicat de l’Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC, del qual és membre), en el qual s’exigeix “la llibertat de totes les preses polítiques” i s’anima als afiliats a participar en “totes les mobilitzacions en defensa dels drets i les llibertats”. La IAC és, juntament amb la I-CSC, un dels sindicats convocants de la vaga general de divendres vinent.

CCOO, UGT, I-CSC, USOC… Gairebé tots els sindicats de classe, que compten també amb una forta presència entre el professorat, de la pública i la concertada, han firmat el manifest unitari impulsat per lafede.cat en el qual es denuncia les “greus conseqüències que té la sentència per la normalitat política a Catalunya”, s’advoca pel diàleg i es fa una crida a participar en les mobilitzacions. Els signants d’aquest manifest, que ja són unes 200 entitats (moltes de les quals vinculades al món de la infància i l’educació), també han convocat una manifestació de rebuig pel dissabte 26 d’octubre.

Escoles cristianes. Diverses entitats vinculades al cristianisme, entre els quals diverses congregacions dedicades a l’ensenyament com Escola Pia, Cor de Maria o Vedruna, han emès un comunicat conjunt en el qual titllen la sentència de “greu atemptat contra els principis democràtics essencials de la nostra societat”, “greu violació de drets humans dels afectats” i “pas endarrere per a la resolució del conflicte polític que afecta Catalunya”. Els firmants insten també els diversos actors a “un procés multilateral de diàleg polític que permeti avançar cap a una resolució justa, democràtica i duradora”.

Escoles cooperatives. Comuniquen que suspenen totes les activitats d’aquesta setmana en desacord amb la sentència del Suprem. “Per a les escoles cooperatives, els valors de la democràcia, la participació, la llibertat són essencials. Aquesta sentència els malmet profundament. Tot i això,  continuaran treballant i educant amb la voluntat de transformar la societat, donant eines a l’alumnat perquè esdevinguin ciutadans crítics i socialment responsables”, diuen en un comunicat.

FMRPC: La Federació de Moviments de Renovació Pedagògica considera que la sentència suposa “un pas enrere” i “posa en perill la convivència, la normalitat política i la qualitat democràtica del nostre país”. “Ens refermem en impulsar i practicar una educació en favor del diàleg, l’entesa, els drets humans i civils i els valors democràtics”, afegeix la Federació en el seu comunicat.

Associació de Cases de Colònies i Albergs de Catalunya. També mostra el seu rebuig i preocupació en un comunicat.

Col·legi de Doctors i Llicenciats: La Junta de Govern del Col·legi emet un comunicat en el qual manifesta “el nostre desacord amb la sentència” i reclama “la llibertat dels nostres líders polítics i civils empresonats”. La sentència no resol res, afirma, mentre que “la resposta política encara l’esperem”.

ACELLEC. L’Associació Catalana d’Empreses del Lleure, l’Educació i la Cultura també lamenta “la injustícia i duresa de les penes imposades” i demana que s’obri una via de diàleg. “La sentència és la culminació extrema d’un conflicte que mai no hauria d’haver arribat als tribunals”, diu l’entitat en un comunicat.

Editorial Graó. S’ha adherit al manifest Per una solució política per Catalunya, impulsat de l’Associació de Publicacions Periódiques en Català (APPEC), de la qual és membre com a editora de les revistes Guix i Aula de Secundària, entre altres. “Instem a totes les forces polítiques catalanes i espanyoles a cercar i trobar una solució viable que permeti la llibertat de les persones empresonades i que torni el conflicte a l’àmbit exclusiu de la política”, diu aquest manifest.

 

Diverses entitats comuniquen també han expressat el seu rebuig a través de Twitter, així com la cancel·lació d’actes previstos avui o al llarg del pròxims dies.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*