Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Mireia Orgilés: «Els centres escolars són el lloc idoni perquè els nens i els adolescents rebin formació en gestió emocional»

    Pablo Gutiérrez de Álamo

    La crisi de la professió docent

    Pedro González de Molina Soler

    Competències i resultats PISA. La pandèmia de l’educació. A Catalunya, i arreu

    Martí Teixidó

    El Consell d’Educació enviarà una queixa a TV3 pel ’30 minuts’ sobre l’escola inclusiva

    Redacció

    Xus Martín: “En l’aprenentatge servei tothom suma”

    Ana Basanta
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » Un informe situa la UAB com a millor universitat espanyola en transferència de coneixements

    Actualitat
    Un informe situa la UAB com a millor universitat espanyola en transferència de coneixements

    Pablo Gutiérrez de Álamomaig 9, 20184 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    La UAB celebra aquest curs el seu 50 aniversari
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Entre aquests elements es troba la mitjana de les publicacions per docent de la universitat en qüestió. Mentre ha crescut el nombre d’aquestes publicacions en aquests anys, l’impacte que aquestes han tingut és menor. Per Martí Parellada, coordinador de l’informe, això vol dir que en els anys de la crisi i amb les reduccions pressupostàries hi ha hagut menys inversió en recerca tant per part de les administracions públiques com per part d’empreses privades.

    El de la Fundació CYD no es tracta d’un rànquing habitual en el qual es pugui dir que una universitat és millor que una altra. Aquesta és una de les preocupacions de Francesc Solé, vicepresident de la Fundació. L’informe que realitzen mesura les universitats en cinc dimensions: ensenyament-aprenentatge, recerca, transferència de coneixement, orientació internacional i contribució a desenvolupament regional. “Les universitats –va assegurar Solé durant la presentació de les dades–, són lliures de prioritzar el que volen” i cada dia ho seran més. D’aquesta manera, va assegurar, cadascuna té uns punts forts i uns altres no tant.

    En qualsevol cas, en la llista de les “millors” universitats, és a dir, les que tenen major quantitat de punts en els rendiments majors, la primera és l’Autònoma de Barcelona, seguida d’aprop per Navarra i la Pompeu Fabra.  A això s’afegeix, com va explicar Parellada, que “de les quinze primeres, hi ha cinc privades. La qual cosa no és una anècdota: Navarra, Deusto, Ramón Llull, Pontifícia de Comillas i la Universidad de Mondragón”.

    L’Autònoma de Barcelona aconsegueix aquest resultat sobretot perquè obté els millors rendiments en la transferència de coneixement, en l’orientació internacional i en la contribució al desenvolupament regional. En els altres dos àmbits, ensenyament-aprenentatge i recerca, la seva posició relativa no és tan bona.

    Més regular en les posicions de cap és la Universitat de Navarra, que obté molt bons resultats en ensenyament-aprenentatge, recerca, transferència de coneixements i orientació internacional. No obstant això, referent a la contribució al desenvolupament regional, es troba en els llocs de cua, bastant a baix en la taula.

    L’impacte de la crisi

    Des de la Fundació CYD, tant Martí Parellada com Francesc Solé han insistit que l’informe és un bon reflex en el qual veure els resultats de la crisi econòmica a la universitat, sobretot, a la pública. Aquest informe recull dades del curs 2015-2016 i analitza, a més de diferents variables, quin ha estat el comportament en 15 punts d’interès en relació a l’informe de 2015, que utilitzava dades del curs 2012-2013.

    Segons tots dos experts, malgrat alguns cops durs sobre la universitat, com la baixada del finançament o la congelació de la contractació dels docents, les universitats han aguantat bé l’envit i, en termes generals, han crescut. Això sí, tots dos aposten per un augment dels recursos públics destinats a la recerca així com una major autonomia i flexibilitat en la presa de decisions perquè les diferents institucions puguin prendre les mesures que creen oportunes per a la millora dels seus resultats.

    Explicava Solé que la situació es revertiria “amb més recursos i millorant la capacitat de decisió, autonomia i flexibilitat” de les universitats. També a força d’obtenir finançament en funció dels seus resultats. Per a això va defensar els contractes programa, com una forma per millorar l’arribada de capital a la universitat amb el compliment dels compromisos adquirits. Sense obviar, clar, el capital necessari per al funcionament quotidià de les universitats.

    Però, malgrat les dificultats de la crisi, les universitats han augmentat en aquest temps els fons externs per a recerca (principalment provinents de la Unió Europea), així com el nombre de publicacions tant per professor com amb empreses, citades en patents, internacionals i regionals. Un important augment percentual es veu també en el nombre de patents per professor.

    En la part negativa s’explicaria el descens de professorat estranger, els fons regionals per a recerca i els fons privats. També cauen les patents amb empreses i, en molta menor mesura, les publicacions interdisciplinàries, les altament citades i l’impacte normalitzat de les publicacions.

    Entre la novetats d’aquest any es troba que han ampliat els àmbits de coneixement que s’analitzaven fins ara. En aquesta edició s’ha analitzat l’àmbit de l’educació i, segons les dades que donen des de la Fundació, entre les universitats amb més factors d’alt rendiment en aquest àmbit destaquen la Universitat Autònoma de Madrid, la de Girona, Salamanca, Valladolid i Zaragoza.

    Tant Parellada com Solé han insistit durant la presentació de les dades en què els seus sistema d’indicadors és aproximatiu, de manera que en molts casos les diferències entre les universitats en els diferents àmbits són molt petites, i amb un esforç molt petit d’alguna d’elles podria millorar la seva posició relativa.

     

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    La despesa pública en Educació caurà fins al mínim històric des de 1995
    Next Article
    Actualitat
    CEPEPC entre celebracions i aniversaris: propostes
    Pablo Gutiérrez de Álamo
    • X (Twitter)

    Periodista especializado en educación. Director de El Diario de la Educación. Antes en Periódico Escuela

    Related Posts

    Anàlisi
    Universitat i mercat

    juny 18, 2025

    Actualitat
    La Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya dedica l’edició d’aquest any a la defensa de l’alegria

    juny 13, 2025

    Actualitat
    La mentoria a secundària com a eina per lluitar contra l’abandonament escolar

    maig 21, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}