Les claus de la reforma de l’atenció a la infància

El govern de l'Estat presenta un paquet de mesures que modificarà fins a tretze lleis que fan referència als drets dels menors. Les reformes van des d'una ampliació dels drets dels nens i nenes en processos judicials fins a la regulació del seu deure de contribuir a les tasques de la llar.

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 
 

La ministra Ana Mato parla acompanyada de la vicepresidenta Soraya Sáez de Santamaría en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres

La ministra Ana Mato parla acompanyada de la vicepresidenta Soraya Sáez de Santamaría en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres

El govern de l’Estat vol obligar per llei els menors a contribuir en les tasques de la llar, regular el dret dels infants adoptats a tenir informació sobre els seus pares biològics i garantir el dret dels menors de 12 anys a ser escoltats en processos judicials quan tinguin suficient maduresa. Són algunes de les mesures que ha anunciat la ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Ana Mato, durant el Consell de Ministres d’aquest divendres, en el que s’ha presentat un paquet de reformes per a la protecció dels menors.

Les novetats implicaran la reforma de tretze lleis que fan referència als drets dels menors. Entre aquestes, l’avantprojecte de Llei de Protecció de la Infància aprovat pel Consell de Ministres recull una llista dels deures dels menors d’edat a Espanya en la que figura el de “corresponsabilitzar-se de la cura de la llar i les tasques domèstiques”.

Les mesures també estableixen el deure de participar en la vida familiar respectant les persones que en formen part, i el mateix pel que fa a la convivència als centres educatius. El text afegeix que “els poder públics promouran la realització d’accions dirigides a fomentar el compliment dels deures i responsabilitats dels menors en condicions d’igualtat”.

Dret a ser escoltats i protecció legal

Una de les novetats que presenta el govern és que promou la participació dels menors, fins i tot els que tenen menys de 12 anys, quan se’ls consideri suficient madurs, en els processos judicials amb el dret a ser escoltats. En conseqüència, en la resolució de procediments judicials s’haurà d’exposar sempre si s’ha escoltat al menor i què ha manifestat.

En el cas dels menors que hagin estat víctimes o testimonis de violència de gènere o abusos sexuals, s’establiran mesures perquè no hagin de repetir la seva declaració davant de diverses instàncies judicials. A més, els infants passaran a ser considerats també víctimes de la violència de gènere. En aquesta línia, la legislació també prohibirà les persones condemnades per delictes contra menors a treballar amb nens.

Acollida i adopcions

Les noves mesures busquen que els menors de tres anys que quedin en situació de desemparament no visquin en centres públics sinó amb famílies. Segons les dades del ministeri, 35.000 menors es trobaven sota la tutela o guarda de les administracions a finals del 2012, 14.000 dels quals esperaven en centres una família que els acollís.

Pel que fa a les adopcions, s’introdueix el model d’adopció oberta, que permetrà als infants mantenir la relació amb els seus pares biològics si així ho decreta el jutge d’acord amb la família i del propi infant. A més, el govern establirà que qualsevol nen adoptat a Espanya podrà requerir informació sobre els seus pares biològics quan compleixi els 18 anys.

Ampliació de les famílies nombroses

La condició de família nombrosa, que era vàlida fins que el fill més gran complia els 21 anys, passarà a durar fins que els compleixi el més petit, o fins que compleixi els 26 en cas que segueixi estudiant. Així, les famílies podran seguir d’avantatges fiscals, ajuts i bonificacions fins força més avançada que fins ara l’edat dels fills, que era un reclam de les associacions de famílies nombroses, donat el tardà abandonament de la llar dels joves.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*