L’Observatori contra l’Homofòbia demana respostes davant el suïcidi del jove transsexual Alan

Concentracions arreu de l'Estat han recordat el noi de 17 anys es va treure la vida el dia de Nadal, superat per l'assetjament que patia a l'institut on estudiava a Rubí

Siscu Baiges
 
 
 

Concentració contra la transfòbia a la plaça Sant Jaume de Barcelona / JOSÉ LUQUE

Concentració contra la transfòbia a la plaça Sant Jaume de Barcelona / JOSÉ LUQUE

L’Observatori contra l’Homofòbia ha demanat al Síndic de Greuges que investigui les circumstàncies en què es va produir el suïcidi del jove transsexual Alan, el dia de Nadal. El portaveu d’aquest observatori, Eugeni Rodríguez, ho ha dit al final de l’acte de record d’Alan, que tenia 17 anys, i de solidaritat amb els seus que s’ha celebrat aquesta tarda de diumenge, a la plaça de Sant Jaume, a Barcelona, alhora que en altres punts de l’Estat convocat per col·lectius LGTBI. Rodríguez ha reclamat responsabilitats polítiques: “Hem de demanar explicacions a la Generalitat i els departaments corresponents perquè diguin què han fet en aquest cas i depurar les responsabilitats que pertoquin”.

Rodríguez reconeix que la legislació catalana en matèria LGTBI és avançada però lamenta que no s’aplica adequadament: “S’ha de tractar la transfòbia com allò que és: una lacra que s’ha d’eradicar. Hem demanat una reunió extraordinària del Consell Nacional LGTBI perquè la Generalitat ens digui què pensa fer, què va fer en aquest cas i si es podria haver evitat la mort d’Alan”.

Els pares d’Alan no han assistit a la concentració que ha estat convocada per l’associació Chrysallis, que aplega una quinzena de famílies catalanes amb menors transexuals i uns 150 pares i mares en tot l’Estat, i col·lectius LGTBI. Natalia Aventín, la presidenta de Chrysallis a nivell estatal ha demanat en nom seu “una protecció major a tota la diversitat, especialment als menors. Caldria més formació als centres educatius i sanitaris i legislació que els protegeixi i s’apliqui. Fer lleis que no es desenvolupen no serveix de res”.

Concentració contra la transfòbia a la plaça Sant Jaume de Barcelona / JOSÉ LUQUE

Concentració contra la transfòbia a la plaça Sant Jaume de Barcelona / JOSÉ LUQUE

Al Manifest que s’ha llegit al final de la concentració s’ha recordat que aquest era el primer Nadal que Alan vivia d’acord amb la seva identitat i amb un DNI tot just estrenat amb el seu nou nom: “Tràgicament ha estat l’últim. Va patir molta transfòbia a l’àmbit escolar i al llarg de la seva vida. El que ha passat no ha estat responsabilitat d’una sola persona sinó que cada dia, durant anys, algú es va encarregar que sabés que la seva diversitat no era acceptada. No ha estat un suïcidi, sinó un assassinat social”.

La mort d’Alan s’ha produït després que la direcció de l’institut on estudiava posposés fins passat vacances la reunió en què s’havia de tractar l’assetjament que patia.

Lucas Platero, sociòleg especialista en qüestions de gènere i autor del llibre Trans*exualidades explicava, en una entrevista al El Diari de l’Educació que no n’hi ha prou amb saber que la transsexualitat existeix: “Cal fer un pas més enllà, cal denunciar la transfòbia i la discriminació que encara existeixen. Hem de facilitar que les persones adquireixin més habilitats per entendre i conviure amb les persones trans* d’una manera respectuosa, enfrontant-se a les seves idees errònies i els mites existents”.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*