Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Tinc dos anys i estic cansat

    Aina Cabau Vallverdú

    Cabòries d’un substitut inestable

    Víctor Saura

    Com cuidem els mestres?

    Joan M. Girona

    D’etiquetes i diagnòstics  

    Ferran Casadó i Anna Escobar

    L’evidència científica no arriba a un consens sobre els efectes de les pantalles en la salut mental dels infants i adolescents

    Ares Biescas (Verificat)
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » És necessària l’escola de segona oportunitat?

    És necessària l’escola de segona oportunitat?

    Neus Giménez Turmaig 30, 20144 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    El que sí és necessària és una política d’igualtat d’oportunitats seriosa i generosa per a un col·lectiu molt vulnerable i de gran fragilitat social  -un 24% de joves, segons l’Anuari 2013 sobre l’estat de l’educació, amb dades del 2012 – que formaran part del nostre futur com a país.

    El que sí és necessari és experimentar  un model d’ensenyament i aprenentatge diferent a Catalunya que afronti tres reptes en clau de construcció del nostre país:

    1. Ser conscients que no tenim un sistema educatiu inclusiu i integrador; l’actual genera fracàs i abandó escolar. Potser és perquè no té en compte les particularitats d’alguns joves?
    2. La generació – real – d’igualtat d’oportunitats.
    3. L’impuls d’una dinàmica de treball conjunta, transversal dels diferents departaments de la Generalitat abordant la realitat d’aquests joves: Ensenyament – Empresa i Ocupació – Benestar Social i Família – Salut.

    Com a país afrontem una realitat molt complexa i, a continuació, assenyalo dues qüestions rellevants en aquest debat a que ens aboquen per a buscar lògiques de treball col·lectiu per afrontar-les.

    D’una banda, tenim centenars, milers de joves que no es poden formar, que tenen una molt baixa qualificació acadèmica, que no estan preparats per incorporar-se al món del treball i, el més important: tenen recorreguts vitals molt complicats i difícils. Joves no només despenjats del sistema educatiu o laboral, sinó de la vida. D’altra banda, tenim un sistema educatiu estàndard que any rere any deixa a fora a un gruix d’adolescents i joves prou representatiu; aquest sistema els expulsa i centrifuga generant circuits de segregació i dinàmiques d’exclusió vital.

    La solució a aquest problema, que es categoritza com a fracàs i abandó escolar, s’ha afrontat històricament des de la lògica de les convocatòries i subvencions; la lògica de la concurrència pública on prima l’oferta econòmica més baixa i sovint quan els cursos acadèmics ja s’han iniciat.

    Aquesta lògica perversa i infernal ha instal·lat en la més absoluta precarietat les ofertes formatives: poca estabilitat, estacionalitat, generació de dinàmiques d’incertesa que provoquen molt desgast institucional i debilitant -àdhuc anul·lant- la funció pedagògica i educativa. Formacions de poca durada, amb caràcter finalista i que no responen a les necessitats reals dels joves.

    Davant d’aquesta realitat que ja fa anys que patim als nostres municipis, és urgent i prioritari buscar fórmules que articulin propostes educatives de qualitat, amb acreditacions que encaixin administrativament en l’arquitectura del nostre sistema educatiu, generant una política educativa integradora.

    I si parlem d’un únic sistema educatiu amb escoles diferents? Actualment existeixen experiències similars a altres països europeus com França.

    Per tant, el que sí és necessari i molt urgent són propostes educatives de qualitat que responguin als interessos i necessitats d’aquest 24% de joves i adolescents. Considero imprescindible inventar maneres diferents d’abordar aquesta realitat, i considerar la proposta de valor d’aquest model que:

    1. Permet construir a cada jove el seu recorregut formatiu ajustat a les seves necessitats i interessos.
    2. Possibilita processos personalitzats amb acompanyament subjectiu que els ajudi a afrontar el seu malestar que fa d’obstacle a l’aprenentatge amb èxit.
    3. Possibilita itineraris formatius flexibles, disposant del temps necessari per fer un bon aprenentatge amb un sistema d’acreditacions que faciliti el trànsit pels diferents nivells educatius.
    4. S’estructura de forma flexible i integra espais equipats adequadament i els temps necessaris per possibilitar aprenentatges d’alternança entre formació i treball, amb:
      1. Professionals especialistes per impartir docència i personalitzar l’aprenentatge.
      2. Organitzacions flexibles per generar aliances d’aprenentatge amb d’altres institucions educatives, empreses privades de diferents sectors.
      3. Dissenys curriculars en els que la formació professionalitzada i el seguiment de cada jove estigui integrat i articulat amb el territori.
      4. Adults especialistes per acompanyar aquests joves tan ferits per la vida.

    Si la lògica de la convocatòria i la subvenció aboca a la precarietat i la mala praxis, busquem una lògica que ens permeti construir instruments d’equitat educativa i social.

    Si això vol dir ser escola de segona oportunitat, no només són necessàries sinó urgents!

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Abandó escolar Anuari 2013 Circuits de segregació Dinàmiques d'exclusió vital equitat Equitat educativa Equitat social Formació professionalitzada Fracàs Fragilitat social igualtat d'oportunitats sistema educatiu Sistema laboral
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    El full de ruta de la comunitat educativa contra la llei Wert entra al Parlament
    Next Article
    Actualitat
    És necessària l’escola de segona oportunitat?
    Neus Giménez Tur

    Related Posts

    Opinió
    Com cuidem els mestres?

    juliol 1, 2025

    Opinió
    Tancar la bretxa entre l’aula i acadèmia

    juny 27, 2025

    Opinió
    Educar en llibertat o per a la llibertat?

    juny 18, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}