Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El proper curs els estudiants de Cantàbria no tindran vacances per Carnestoltes ni tampoc per Setmana Santa. En el seu lloc, disposaran d’una setmana de festa a finals de febrer i una altra al mes de maig. És el principi d’acord a què han arribat aquest divendres la Conselleria d’Educació i els sindicats, partidaris tots dos de desvincular el calendari escolar de les festivitats religioses.
El departament que dirigeix el socialista Ramon Ruiz ja va revolucionar l’any passat el sistema educatiu quan va substituir els tres timestres habituals per cinc bimestres, tot introduint una setmana de vacances entre cadascun d’ells. A més, també va escurçar les vacances d’estiu: el curs s’inicia els primers dies de setembre i concloure a finals de juny.
Amb el principi d’acord assolit divendres, la Cantàbria fa un pas més per racionalitzar els temps escolars i que aquests no quedin a mercè del les festivitats religioses com la Setmana Santa, una celebració que varia cada any entre el 22 de març i el abril 25 depenent del calendari lunar –la Pasqua comença el primer diumenge després de la primera lluna plena de primavera.
D’aquesta manera, els estudiants càntabres tindran al llarg del curs 4 descansos d’una setmana. El primer, entre el 30 d’octubre i el 5 de novembre; el segon, per Nadal –del 23 de desembre al 7 de gener–; el tercer, del 22 al 27 de febrer i, finalment, del 30 d’abril al 4 de maig. Es mantenen com a festius Dijous Sant i Divendres Sant, a més de la resta de festes habituals.
El començament del curs serà el 7 de setembre per a Educació Infantil i Primària; el dia 12 per als alumnes d’ESO i el 14 per al Batxillerat. I conclourà els dies 22, 26 i 29 de juny, respectivament, per a cada cicle. Aquest calendari encara no és definitiu encara que, segons assenyalen a eldiario.es fonts pròximes a la negociació, “té un 99% de possibilitats” de tirar endavant. “Està fet, només falta ratificar-lo aquesta setmana”, subratllen.
Alternatives
Per ajustar aquest curs que està a punt d’acabar al sistema d’una setmana de vacances per cada cinc bimestres, la Conselleria no va tenir gaires dificultats, ja que les dates de les festivitats religioses ho facilitaven. La principal novetat va residir a la setmana de descans de novembre, tal com va tractar de remarcar el titular d’Educació davant l’enrenou creat.
No obstant això, el proper curs 2017-2018 està més complicat, perquè la Setmana Santa se celebra molt aviat, a finals de març, mentre que aquest any Dijous Sant va caure el 13 d’abril.
Davant d’aquesta tessitura, la Conselleria va plantejar a la Junta de Personal Docent dues possibilitats. Una de més tradicional, amb el tercer període no lectiu entre el 9 i el 13 de febrer, coincidint amb Carnestoltes, i amb el quart a continuació de la Setmana Santa, com s’ha fet aquest any. L’altre, el més nou, és el que finalment s’ha decidit. El resultat de dies lectius és el mateix: 175.
El conseller d’Educació ja ha manifestat públicament en diverses ocasions el seu desig d’establir un calendari escolar fix per a tots els cursos sense que estigui subjecte a les festivitats religioses. De moment, així serà gairebé amb tota probabilitat el curs que ve.
Avaluacions i jornada reduïda
A més del calendari escolar, en la reunió que han mantingut la Conselleria i els sindicats també s’ha analitzat dues qüestions en què no hi ha hagut consens: el nombre d’avaluacions i l’eliminació de la jornada reduïda en els mesos de setembre i juny.
Respecte al primer assumpte, els sindicats demanen que tornin a fer-se tres avaluacions i no cinc com ha passat aquest curs arran del nou calendari. Segons la seva opinió, que coincideix amb el dictamen fet pel Consell Escolar, l’experiència “no ha estat positiva”, ja que les cinc avaluacions suposen una “sobrecàrrega” d’exàmens que genera “cert estrès” en els estudiants i de “feina burocràtica”pel professorat.
Tampoc hi ha hagut acord pel que fa a l’eliminació de la reducció de la jornada lectiva al setembre i juny que reclama la Federació de Pares i Mares de Cantàbria (FAPA) per facilitar la conciliació de la vida laboral i familiar. Les dues qüestions han quedat sobre la taula.
Aquest és un article publicat a eldiario.es