Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de Girona, la Universitat de Lleida, la Universitat Rovira i Virgili i la Universitat Oberta de Catalunya han fet front comú per reivindicar la llibertat acadèmica i els valors democràtics d’Europa.
El manifest Per una Democràcia Europea del Coneixement és una resposta inèdita de les universitats catalanes davant dels atacs recents de l’Administració dels Estats Units encapçalada pel president Donald Trump contra les universitats, els centres de recerca i els investigadors nord-americans de referència.
Tal com explica l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) en un comunicat, “les universitats públiques catalanes han decidit unir-se davant la incertesa i la preocupació que estan generant els atacs contra les comunitats d’estudiants, personal tècnic, investigador o docent”. Per això, el manifest conjunt de les universitats públiques catalanes defensa una “democràcia europea del coneixement” que reivindica “el rigor, el respecte, la tolerància, el pensament crític, els valors cívics i, en definitiva, el combat contra la ignorància“.
El manifest neix de la consternació davant l’ofensiva del President dels Estats Units Donald Trump contra l’educació superior i la investigació científica nord-americanes, que s’ha concretat ja en la suspensió de part del finançament a les universitats que mantenen els programes de diversitat, igualtat i inclusió. “La resposta ferma que tant la Universitat de Harvard com el Massachusetts Institute of Technology (MIT) han donat a l’agressiva política de l’Administració nord-americana és molt rellevant i dona pistes de la gravetat de la situació”, afegeixen les universitats, que advoquen per aturar i desmuntar el populisme, la polarització, la radicalització i la mentida.
10 principis
Les universitats han resumit en 10 principis les “contribucions clares i innegociables” en defensa d’una Democràcia Europea del Coneixement. Els reproduïm:
1.Generació del Coneixement i Innovació
Les universitats som el motor de la recerca i la innovació a Europa, trencant fronteres del coneixement i obrint nous horitzons científics i tecnològics per tal de resoldre problemes complexos que afecten la societat. Aquest paper és essencial per afrontar els grans reptes socials, ambientals i econòmics del nostre temps.
2. Formació de Ciutadania i Capital Humà
Les universitats formem una ciutadania europea amb les habilitats, coneixements i competències necessaris per afrontar els reptes del segle XXI, impulsant el desenvolupament econòmic i social compartit. A la Unió Europea, la taxa d’ocupació dels graduats recents (20-34 anys) és del 83,5%, segons Eurostat. Les universitats som una eina clau per a la potència global dels països europeus.
3.Cohesió Social i Igualtat d’Oportunitats
Les universitats contribuïm a una societat europea més equitativa, garantint l’accés a l’educació superior per a tothom. Mitjançant beques i programes d’inclusió, contribuïm a reduir les desigualtats i promoure la mobilitat social. A través de l’accés a una formació de qualitat, les universitats generem oportunitats laborals i de desenvolupament personal, reforçant així la cohesió social.
4.Creixement Econòmic i Competitivitat
Les universitats som agents clau en el creixement econòmic de la Unió Europea, generant coneixement i formant professionals altament qualificats. A través de la investigació i la innovació, contribuïm al desenvolupament de sectors estratègics com la salut i la medicina personalitzada, les tecnologies de la informació o la transformació energètica. El nostre paper en la formació i la recerca és fonamental per garantir la competitivitat europea a nivell global.
5.Inclusió, Diversitat i Igualtat de Gènere
Les universitats som fonamentals per garantir la igualtat de gènere, la diversitat i la inclusió social. Garantint l’accés a l’educació superior per a tothom i, generant entorns inclusius i segurs, afavorim l’equitat i la igualtat d’oportunitats. Aquest compromís promou una societat més justa i cohesionada, on el talent de tothom es pot desenvolupar de manera equitativa en benefici del conjunt de la societat.
6.Desenvolupament Sostenible i Acció Climàtica
Fer front a l’emergència climàtica és crucial per garantir el benestar de les generacions futures i preservar els ecosistemes. Les universitats investiguem solucions innovadores per mitigar els efectes del canvi climàtic i promovem canvis cap a una economia verda. A més, som pioneres en la implementació de polítiques de reducció d’emissions i eficiència energètica.
7.Compromís amb la Comunitat i Responsabilitat Social
Les universitats tenim una responsabilitat social fonamental en la millora de les nostres comunitats locals. Col·laborant amb entitats públiques i privades, abordem els reptes socials i econòmics del nostre entorn. A través de projectes que milloren la qualitat de vida i combaten la desigualtat, generem un impacte positiu directe. Així, contribuïm a una societat més solidària i participativa.
8.Internacionalització i Xarxes de Coneixement
Les universitats actuem com a ponts entre Europa i la resta del món, promovent la col·laboració internacional i la mobilitat acadèmica. A través de xarxes de recerca i intercanvis globals, fomentem l’aprenentatge mutu i la transferència de coneixement. Aquestes xarxes ajuden a afrontar reptes globals, com ara el canvi climàtic o la salut pública, reforçant el lideratge científic europeu.
9.Democràcia i Pensament Crític
Les universitats som espais per a la reflexió crítica i el rigor científic, essencials per combatre la desinformació i la polarització. Mitjançant l’autonomia acadèmica, preservem la llibertat de pensament i el pluralisme, elements imprescindibles per a una veritable democràcia europea del coneixement. Oferim eines per analitzar, qüestionar i comprendre els reptes contemporanis, i així contribuïm a la formació d’una ciutadania activa i informada.
10.Impacte Cultural i Creatiu
Les universitats som agents principals de la cultura europea, promovent la diversitat i la creació artística arreu del territori. Fomentem el respecte pel patrimoni històric i cultural, impulsem la innovació i la creativitat. Gràcies a la nostra diversitat lingüística i als valors d’inclusió i tolerància que defensem, contribuïm a una societat europea més oberta. Això facilita l’intercanvi d’idees i el pensament crític per afrontar els reptes globals.