Wert reconeix que la quantia de les beques s’ha reduït en 300 euros de mitjana

El titular d'Educació ha admès davant els consellers autonòmics que l'ajuda mitjana ha passat de 3.101 euros a 2.824

eldiario.es
 
 
 

La secretària d'Estat de R+D+i, Carmen Vela, amb el ministre d'Educació, José Ignacio Wert / Casa de America

La secretària d’Estat de R+D+i, Carmen Vela, amb el ministre d’Educació, José Ignacio Wert / Casa de America

Aquest és un article publicat a eldiario.es

Els estudiants ho havien denunciat fins a l’extenuació, però fins aquesta tarda el ministre d’Educació, José Ignacio Wert, no ha admès el que semblava evident: que la quantia mitjana de les beques universitàries ha caigut aquest curs en un 10%. O, el que és el mateix, 277 euros per beneficiari. Wert ho ha reconegut davant els consellers autonòmics, amb els quals s’ha reunit per tractar l’esborrany de beques del proper curs. Per altra banda, el nombre d’estudiants beneficiaris d’aquestes beques ha augmentat un 10%, segons els càlculs del ministeri.

Així ho ha expressat a la sortida de la Conferència Sectorial d’Educació la secretaria d’Estat d’Educació, Montserrat Gomendio, que ha concretat que l’ajuda mitjana, que arribava als 3.101 euros l’any passat, no arriba aquest curs els 2.824. Una diferència que el ministre considera “no gaire significativa”.

En les últimes setmanes, centenars de becats de tot Espanya s’han mobilitzat per denunciar els retards en les assignacions de les ajudes. Fins i tot han creat una plataforma adhoc, Plataforma d’Afectats per les Beques, per centralitzar les consultes i les accions. A dia d’avui, fins i tot, alguns estudiants no saben encara quina és la quantia total de la seva beca. Davant la “indefensió” en què els col·loca el nou sistema, han convocat una concentració a Madrid per dimarts que ve davant el Ministeri d’Educació i una vaga estudiantil per al proper 8 de maig.

A la reunió sectorial que Wert ha mantingut aquest dijous amb els consellers autonòmics, el ministre ha anunciat, en el marc del nou decret de beques, una moderació de les exigències acadèmiques per als estudiants de Ciències i Ensenyaments Tècnics. En concret, es podria reduir del 50 al 40% dels crèdits que han d’aprovar aquests universitaris per no tornar la beca.

Fonts ministerials han assenyalat a Efe que es tracta d’una petició dels rectors, que han justificat aquesta rebaixa d’exigència en coherència amb el tipus de carreres esmentades, de major dificultat que d’altres. Des de fa dos cursos, tots els becaris universitaris han d’aprovar almenys la meitat dels crèdits matriculats per evitar que el Ministeri els reclami el reintegrament de l’import.

Aquest és un dels principals temes de la nova reunió sectorial, encara que algunes comunitats com l’asturiana també tenen pensat instar al Ministeri a que concreti el finançament que disposarà Astúries per emprendre el proper curs 2014-2015.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*