El viacrucis dels professionals de l’educació per obtenir el certificat d’antecedents penals

Els mestres novells fa dos dies que pateixen un autèntic viacrucis per aconseguir el certificat de penals, requisit necessari per apuntar-se a la borsa de treball d'Ensenyament

Pau Rodríguez
 
 
 

Cues per aconseguir el certificat sobre antecedents penals- / Imatge de TV3

Cues per aconseguir el certificat sobre antecedents penals / Imatge de TV3

El Departament d’Ensenyament va anunciat dimarts a la tarda que prorrogava el termini per presentar el certificat d’antecedents penals fins al 23 de març. Des que aquest dilluns es va obrir la borsa de treball per a docents interins, centenars de mestres han hagut de fer cua durant hores i hores per obtenir aquest certificat a la Gerència Territorial del Ministeri de Justícia que hi ha a Barcelona, l’única oficina de Catalunya on es pot fer aquest tràmit. Ensenyament donava així més marge de temps per aportar la documentació, tot i que els terminis d’inscripció a la borsa es mantenen. És a dir, que els docents segueixen tenint del 18 de gener al 8 de febrer per apuntar-se a la borsa de treball, amb la diferència que el certificat d’antecedents penals el poden aportar més endavant, fins al 23 de març. Aquest certificat és un requisit necessari per a tots els professionals de l’educació des que es va aprovar al mes de juliol la reforma de la llei de menors.

En els darrers dies, el Ministeri de Justícia s’ha pronunciat per assegurar que no és necessari presentar el certificat fins que es firma un contracte de treball, segons ha informat TV3, però Ensenyament ja ha sortit al pas per insistir que sí que demanaran els antecedents als qui s’apuntin a la borsa -amb el termini per a aportar-ho fins al 23 de març-. També ha informat el Ministeri que aquest document es pot obtenir en altres oficines com la delegació del Govern o els ajuntaments.

El que es pretén estalviar és el calvari de professionals de l’educació com la Caterina, una mestra que avui s’ha hagut de plantar a les 7 h a les portes de la Gerència Territorial del Ministeri. Quan ella ha arribat, ja hi havia una cua d’exactament 234 persones que, indignades, esperaven que a les 9 h obrís l’oficina per poder aconseguir el certificat d’antecedents penals. I no només mestres: monitors de lleure, treballadors i educadors socials, professionals de la salut… Tots ells porten des de fa mesos fent llargues cues davant aquestes oficines per obtenir el certificat. Però ha estat sobretot des d’aquest dilluns, que s’ha obert la borsa de treball d’Ensenyament, quan el temps d’espera s’ha disparat fins a 5 o 6 hores. Segons informava TV3, entre els que estaven fent cua n’hi havia que s’havien presentat a les 2 de la matinada.

“En el meu cas encara sort que sóc de Barcelona, però i la gent que viu lluny?” es pregunta la Caterina. També n’hi ha hagut que s’han quedat sense número. Ella era la 234 d’una sèrie que arribava al 480. Per als que quedaven fora d’aquest número no hi havia tanda i se n’havien de tornar a casa.

Aquests tràmits no necessàriament s’han de fer de forma presencial, sinó que es poden sol·licitar per la via postal o per certificat digital. Ara bé, els mestres desconfiaven que per aquests canals el document d’antecedents penals els arribés a temps.

Sigui com sigui, els que s’han passat hores a les portes de la Gerència Territorial han explotat contra el Ministeri. Li retreuen que en ple segle XXI hagin hagut quasi d’acampar a les portes de l’Administració per aconseguir un document, en una imatge més pròpia d’un concert d’una estrella del pop que d’un col·lectiu de professionals que busca un lloc de treball.

Alguns sindicats com CCOO, USTEC o UGT asseguren que ja havien avisat a Ensenyament que aquesta situació es podia produir. Manel Pulido, secretari general d’Educació de CCOO explica que és conscient que la responsabilitat és del Govern central i del Ministeri de Justícia, però diu de la Generalitat que “eren conscients des del juliol que això podia passar”. Al seu parer, haurien d’haver explorat solucions abans de trobar-se amb el problema.

Per què el certificat d’antecedents penals? 

El fet que s’hagi d’aportar el certificat d’antecedents penals és només una solució temporal decretada pel Ministeri de Justícia per complir amb la llei del menor. En realitat el que han d’acreditar els mestres és que no tenen antecedents només en casos de delictes sexuals. En un principi, la norma preveu la creació d’un Registre Central de Delinqüents Sexuals al qual podria accedir l’Administració per comprovar els antecedents dels professionals. El termini per crear aquest registre era de 6 mesos, exactament els que han passat fins ara des de l’aprovació de la llei el 28 de juliol passat. A la ineficient gestió burocràtica, doncs, s’hi ha de sumar una mala previsió en l’aplicació del calendari de la llei.

A més, els sindicats s’han oposat a aquesta mesura temporal perquè atempta, asseguren, al dret a la intimitat dels professionals. “Estem d’acord amb el fet que s’hagi d’acreditar el certificat negatiu sobre delictes sexuals, però no sobre tots els antecedents”, lamenta Pulido. “El teu cap no té per què saber si fa uns quants anys vas cometre un error i vas conduir borratxo”, posa com a exemple Pulido.

La Caterina ha acabat sortint de l’oficina de la Gerència Territorial a les 11.05 h. Exactament cinc hores i cinc minuts de cua. Evidentment ha hagut de demanar festa a la feina, i aquesta tarda haurà de recuperar les hores perdudes.

2 Trackbacks & Pingbacks

  1. Tota la informació actualitzada de l’obertura de la borsa docent – testwp
  2. diarieducacio.cat: ” Els docents novells travessen un viacrucis per aconseguir el certificat d’antecedents penals” – testwp

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*